Museernas dag

Upplev museernas dag

Från vikningar till videokonst, historiskt mode och banbrytande design. Välkommen till Museernas dag 23 april!

Vi vågar lova att det finns något för alla smaker när vi firar den första upplagan av Museernas dag på Göteborgs museer och konsthall – Göteborgs Konsthall, Göteborgs konstmuseum, Röhsska museet och Göteborgs stadsmuseum. Museernas dag är en historisk satsning för att öppna upp för alla som är intresserade – inte minst efter två år av pandemi då många har tillbringat mycket tid i isolering. Museerna och konsthallen bjuder på ett rikt utbud av nya utställningar och äldre favoriter – och inte minst – en lång rad aktiviteter under dagen.

Museernas dag på Göteborgs Konsthall

Under Museernas dag på konsthallen visar masterstudenterna från HDK-Valand sina verk i utställningen Material Glitch. Det blir också en extrainsatt workshop för barn och unga, där vi inspireras av utställningen och provar att pyssla och skapa tillsammans med vår konstpedagog.

Läs mer om masterstudenternas visningar här

Läs mer om workshopen för barn och unga här

På konsthallen har vi alltid fri entré men den här dagen är det fri entré även hos följande museer:

Göteborgs konstmuseum

Våra närmsta grannar, Göteborgs konstmuseum, bjuder på lika delar oväntade möten, nya perspektiv och stora upplevelser. Här samsas mästerverk av Picasso och Degas med samtida konstnärer som Fredrik Raddum och Cajsa von Zeipel. Missa inte utställningarna Barbro Östlihn. New York Imprint med dess monumentala verk av byggnader och fasader och Play: videokonst ur samlingen som invigs på Museernas dag.

Här är Göteborgs konstmuseums program

Röhsska museet

Röhsska museet sätter fokus på årtusenden av form och design – från östasiatiska drakmotiv till föremål från några av Sveriges främsta formgivare. Den nyinvigda Barockkammaren och 1700-talets former visar kraftfulla och exklusiva former och miljöer medan den tillfälliga utställningen Migration – föremålens färdvägar ger en inblick i hur design migrerar som idéer, material och produkter och ger nya perspektiv på museets historiska samlingar.

Här är Röhsska museets program

Göteborgs stadsmuseum

På Göteborgs stadsmuseum upplever du 400 år av nöd och lust i utställningarna om Göteborgs dramatiska historia – från stadens födelse under 1600-talet till lika älskade som hatade föremål från 1900-talet och fram till vår tid. Eller kika in i de förhistoriska utställningarna och gör en vandring från stenåldern till vikingarnas värld. Missa inte heller de tillfälliga utställningarna Inzoomat som berättar om Göteborg genom kameralinsen och den aktuella utställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus.

Här är Göteborgs stadsmuseums program